ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΤΩΝ

-1885-

 

ÁÑ×ÉÊÇ

 

 

 

ΕρÝτης σημαßνει κωπηλÜτης. Η ßδρυση του Ομßλου Ερετþν, η οργÜνωση και η υποδειγματικÞ λειτουργßα του, υπÞρξε σοβαρü κßνητρο για την αναβßωση του Ελληνικοý αθλητισμοý. Απüδειξη αποτελεß το γεγονüς üτι απü την ßδρυσÞ του δεν διÝκοψε ποτÝ την λειτουργßα του, οýτε ακüμη και τις δýσκολες περιüδους της ελληνικÞς ιστορßας. Η αρτιüτητα των κανονισμþν και της λειτουργßας του Ομßλου που μεταδüθηκαν και στα φßλαθλα σωματεßα που ιδρýθηκαν μεταγενÝστερα οφεßλονται αποκλειστικÜ στον εμπνευστÞ και ιδρυτÞ του Ομßλου Ερετþν Παýλο ΔαμαλÜ.

Η σκÝψη του Παýλου ΔαμαλÜ και των 52 συνιδρυτþν του Ομßλου οριστικοποιÞθηκε το 1884 μετÜ απü μακρÝς συζητÞσεις και ενÝργειες. ΧρειÜστηκαν αρκετοß μÞνες για την σýγκληση της ιδρυτικÞς συνÝλευσης, την ψÞφιση του καταστατικοý και την υποβολÞ για Ýγκριση στις αρχÝς . Η ιδρυτικÞ συνÝλευση πρÝπει να Ýγινε στις αρχÝς του 1885 και το Β.Δ. της Ýγκρισης δημοσιεýτηκε στις 15 Ιουνßου του 1885 . Οι πρþτες εγκαταστÜσεις του ομßλου Ýγιναν στην τüτε Üκρη του Φαληρικοý üρμου, κÜτω απü την ΚαστÝλα. Στον ακριβÞ δε χþρο του νεþσοικου που εßχε στεγασθεß προσωρινÜ ο ¼μιλος Þταν η ταβÝρνα « ΛÜμψις ΣελÞνης». Στο σημεßο αυτü, στις 12 Ιουλßου 1885 με συμβüλαιο του ΣυμβολαιογρÜφου Αθηνþν ΔιογÝνους Διογενßδου η ιδιοκτÞτρια Σταυροýλα ΠιερρÜκου παραχþρησε το προς την παραλßα μÝρος του γηπÝδου της στον ¼μιλο Ερετþν ΦαλÞρου για να το χρησιμοποιÞσει χωρßς ενοßκιο επß 12 Ýτη, για τους σκοποýς του και με την επιστροφÞ του η ιδιοκτÞτρια θα Ýπαιρνε δωρεÜν την κυριüτητα των κτισμÜτων. Ο ¼μιλος Ερετþν ευθýς μετÜ την ßδρυση μολονüτι στερεßτο πεßρας, εγκαταστÜσεων, λÝμβων και χρημÜτων επÝδειξε μεγÜλη δραστηριüτητα για την εποχÞ του και διοργÜνωσε τους πρþτους αγþνες παρουσιÜζοντας πληρþματα και λÝμβους.

Πολý σýντομα οι ιδρυτÝς του Ομßλου αποφÜσισαν την μεταφορÜ των εγκαταστÜσεþν του στο κÝντρο του ΠειραιÜ στο λιμÜνι της ΖÝας, δηλαδÞ στο ΠασαλιμÜνι. Μßα απüφαση της πρþτης ιδρυτικÞς συνελεýσεως , την 1η Ιουλßου 1888, εξουσιοδοτεß τον Πρüεδρο να λýσει το συμβüλαιο με την Σταυροýλα ΠιερρÜκου ιδιοκτÞτρια των εγκαταστÜσεων του στο νÝο ΦÜληρο επειδÞ η ανοικτÞ θÜλασσα δεν εξασφÜλιζε την προστασßα στον ¼μιλο και η απüσταση απü τον ΠειραιÜ Þταν μεγÜλη. Το ΠασαλιμÜνι θεωρεßται ως ο καταλληλüτερος χþρος καθþς εκεß παραχωρεßται δωρεÜν απü το Υπουργεßο Οικονομικþν χþρος για εγκατÜσταση. Οι ιδρυτÝς του Ομßλου κατασκευÜζουν , με δικÜ τους Ýξοδα , τον μοναδικü νεþσοικü του. Οι συνεχεßς φροντßδες και δαπÜνες των μελþν του, εξασφÜλισαν την επιβßωση του υπεραιωνüβιου στεγÜσματüς του δßπλα στην θÜλασσα αφοý η Üλμη και η υγρασßα, ιδßως στα θεμÝλια, πολλαπλασßασαν τις φθορÝς του χρüνου.

 

Απü το βιβλßο του Ιστορικοý του Αθλητισμοý, πρþην ΠροÝδρου του Ομßλου Ερετþν, πρþην Γενικοý ΓραμματÝα της ΕΚΟΦΝΣ και επιτßμου ΠροÝδρου της ΑθανÜσιου Κουτσικüπουλου, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΤΩΝ

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ